12 lipca 2012

Cheescake na spodzie z Oreo



Będąc w Anglii zakochałam się w Cheescaku :) Tym razem postanowiłam poeksperymentować i zrobić własną wersję tego sernika na spodzie z ciasteczek "Oreo".

Spód:
200 g ciasteczek Oreo w całości
50 g masła


Ciasteczka rozkruszamy na drobno (najlepiej blenderem) i dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Wylepiamy dno tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
250 ml śmietany 36 %
skórka z jednej limonki
sok z połowy limonki


Mascarpone, cukier, startą skórkę i sok z limonki miksujemy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno i mieszamy razem z serkiem. Gotową masę wykładamy na spód z ciasteczek. Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, jednak  najlepiej zostawić na całą noc.

Gotowy Cheescake kroimy na kawałki, podajemy z jagodami lub innymi owocami.

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł na sernik :) A ten kawałek prezentuje się nieziemsko smacznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. masa serowa wygląda bosko. Widać, że to nie zwykły twaróg, a większą półka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten ciemny ciasteczkowy spód pięknie kontrastuje z sernkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak z mascarpone to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda... Ja się chyba do Ciebie wkrótce wproszę na taki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko daj znać dzień wcześniej, żebym zdążyła zrobić:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...