5 lipca 2012

Bułeczki pszenne z oliwkami



Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
7 g suchych drożdży
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
spora garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
garść posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki przyprawy "suszone pomidory" Kamis
2 łyżki pesto

Wszystkie składniki (oprócz pesto) wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba. Najpierw mokre, potem suche (w tym bazylia i oliwki), na koniec drożdże. Ustawiamy program 'dought' i czekamy. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta bułeczki, odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy wierzch pesto o wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 25 minut.



2 komentarze:

  1. O jakie fajne! A z tym pesto i bazylią w środku muszą nieziemsko pachnieć!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...