Spód:
200 g ciasteczek Oreo w całości
50 g masła
Ciasteczka rozkruszamy na drobno (najlepiej blenderem) i dokładnie mieszamy z miękkim masłem. Wylepiamy dno tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
250 ml śmietany 36 %
skórka z jednej limonki
sok z połowy limonki
Mascarpone, cukier, startą skórkę i sok z limonki miksujemy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę na sztywno i mieszamy razem z serkiem. Gotową masę wykładamy na spód z ciasteczek. Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, jednak najlepiej zostawić na całą noc.
Gotowy Cheescake kroimy na kawałki, podajemy z jagodami lub innymi owocami.
świetny pomysł na sernik :) A ten kawałek prezentuje się nieziemsko smacznie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmasa serowa wygląda bosko. Widać, że to nie zwykły twaróg, a większą półka
OdpowiedzUsuńTen ciemny ciasteczkowy spód pięknie kontrastuje z sernkiem;)
OdpowiedzUsuńjak z mascarpone to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPrzepięknie wygląda... Ja się chyba do Ciebie wkrótce wproszę na taki :)
OdpowiedzUsuńTylko daj znać dzień wcześniej, żebym zdążyła zrobić:)
Usuń