15 sierpnia 2012

Cytrynowe muffiny z cukinią



Ostatnio na blogach króluje cukinia, na słono, na słodko, w sałatkach itp, itd... Pomyślałam sobie czemu u mnie miałoby zabraknąć tego cudu natury! Tak więc moja propozycja to Cytrynowe muffiny z cukinią. Smakiem dorównują moim ulubionym muffinom bananowym, więc stawiam je na podium zaraz obok.

Składniki na 18 sztuk:
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
1 szkl. cukru
2 jajka
3/4 roztopionego masła
1 szkl. jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
250 g startej cukinii (1 średnia)
skórka starta z 1 cytryny

W misce łączę wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu roztrzepuję jajko i mieszam z jogurtem, masłem i sokiem z cytryny. Powoli dosypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Na koniec dodaje skórkę startą z cytryny i cukinię startą na grubej tartce. Mieszam!
Gotową masę przekładam do papilotek, po 2 łyżki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰ C. Piekę 22 minuty z włączonym termoobiegiem.



Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. nigdy nie piekłam z cukinią choć z ogórkiem owszem :) chyba czas spróbować? :)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei nie piekłam z ogórkiem :) Też muszę spróbować.
      A te z cukinią polecam. :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. No, no! Zaszalałaś z tą cukinią :) Oryginalne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno smakuja dobrze. Pieklam kiedys ciasto ucierane z cukinia

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam Cię do zabawy http://moderntasteblog.blogspot.com/2012/08/zabawa-w-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne połączenie smaków! Uwielbiam muffinki i taka Twoja bym sie chętnie poczęstowała! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dodałam jeszcze do środka łyżeczkę dżemu pycha a jak odświętnie to na wierzch beza z truskawką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł. Na pewno przetestuję tą wersję też. Dzięki :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...