Składniki na 18 sztuk:
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
1 szkl. cukru
2 jajka
3/4 roztopionego masła
1 szkl. jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
250 g startej cukinii (1 średnia)
skórka starta z 1 cytryny
W misce łączę wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu roztrzepuję jajko i mieszam z jogurtem, masłem i sokiem z cytryny. Powoli dosypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Na koniec dodaje skórkę startą z cytryny i cukinię startą na grubej tartce. Mieszam!
Gotową masę przekładam do papilotek, po 2 łyżki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰ C. Piekę 22 minuty z włączonym termoobiegiem.
Smacznego!!!
nigdy nie piekłam z cukinią choć z ogórkiem owszem :) chyba czas spróbować? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Ja z kolei nie piekłam z ogórkiem :) Też muszę spróbować.
UsuńA te z cukinią polecam. :))) Pozdrawiam!
No, no! Zaszalałaś z tą cukinią :) Oryginalne połączenie!
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuja dobrze. Pieklam kiedys ciasto ucierane z cukinia
OdpowiedzUsuńAle fajne połączenie smaków! Uwielbiam muffinki i taka Twoja bym sie chętnie poczęstowała! ;)
OdpowiedzUsuńja dodałam jeszcze do środka łyżeczkę dżemu pycha a jak odświętnie to na wierzch beza z truskawką
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Na pewno przetestuję tą wersję też. Dzięki :)
Usuń