15 lipca 2012
Quiche z kurkami i zielonym groszkiem
Uwielbiam kurki i po długich polowaniach udało mi się w końcu kupić. A już od dawna chodziła za mną tarta albo quiche z nimi. Tak więc dzisiaj na obiad mamy quiche :)
Składniki na ciasto:
1 i 1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. zimnej kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 łyżka wody
1 i1/2 łyżeczki białego octu winnego
przyprawy (oregano, bazylia, suszone pomidory, pieprz)
Ciasto wyrabiamy. Powinno być elastyczne i nie lepiące się. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz i masę jajeczną.
Masa jajeczna:
2 jajka + pozostałe białko
150 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Farsz:
1 czerwona cebula
ząbek czosnku
300 g kurek
100 g mrożonego groszku
sól, pieprz
dodatkowo: kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych i 1/4 żółtej papryki pokrojonej w plasterki
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy kurki, groszek i dusimy ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Z gotowego farszu odlewamy nadmiar wody.
W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy i dokładnie mieszamy
Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty, posmarowaną masłem. Na wierzch wysypujemy farsz i zalewamy masą jajeczną. Na górę można położych połówki pomidorków oraz pokrojoną paprykę.
Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak pięknie podrósł :) Uwielbiam kurki i w ogóle grzyby, pycha :)
OdpowiedzUsuń