30 lipca 2012

Cytrynowe kruche ciasteczka


Kto z nas nie lubi kruchych ciasteczek? Myślę, że mało jest takich osób :) Moje ciasteczka zniknęły w ciągu jednego wieczoru przed telewizorem, chociaż schowane do zamykającego się pojemnika zachowają świeżość nawet tydzień. Jednak tym razem nie doczekały tak długiego żywota.

Składniki:
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
skórka otarta z dwóch cytryn (wcześniej wyparzonych i dobrze wyszorowanych)
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej




Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli za bardzo się lepi do rąk dodajemy troszkę mąki (jednak nie za dużo). Z gotowego ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę (nie krócej). Gdy ciasto się dobrze schłodzi wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 1/2 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnych kształtów i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak widać moje ciacha posiadają jeden kształt :) Ale jakoś taki miałam nastrój na sercowe wykrawanki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 15 minut. 




3 komentarze:

  1. Chrupnąłbym takie ciasteczko przed telewizorem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne serduszka :) a u mnie ciasteczkowy konkurs

    OdpowiedzUsuń
  3. Są nieziemsko pyszne.:) Dzięki za ten przepis.:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...