Składniki:
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
skórka otarta z dwóch cytryn (wcześniej wyparzonych i dobrze wyszorowanych)
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli za bardzo się lepi do rąk dodajemy troszkę mąki (jednak nie za dużo). Z gotowego ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę (nie krócej). Gdy ciasto się dobrze schłodzi wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 1/2 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnych kształtów i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jak widać moje ciacha posiadają jeden kształt :) Ale jakoś taki miałam nastrój na sercowe wykrawanki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 15 minut.
Chrupnąłbym takie ciasteczko przed telewizorem :)
OdpowiedzUsuńśliczne serduszka :) a u mnie ciasteczkowy konkurs
OdpowiedzUsuńSą nieziemsko pyszne.:) Dzięki za ten przepis.:)
OdpowiedzUsuń