Składniki:
Ciasto: *130 g masła *40 g cukru pudru *200 g mąki *100g mielonych migdałów *1 jajko
Nadzienie: *200 g ricotty *ziarenka z jednej laski wanilii *2 jajka *160 g cukru *125 ml śmietany 36 % *150 g jagód
Ciasto: Masło i cukier ucieramy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i migdały, zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Wbijamy jajko i ucieramy do momentu, aż połączy się z resztą masy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Nadzienie: Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie ubijamy. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Gdy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, wycinamy okręgi o średnicy 9 cm i wylepiamy nimi foremki na tartaletki. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i napełniamy nadzieniem serowym. Pieczemy jeszcze 20 minut.
I przypomniałaś mi muffiny z jagodami, a już ich dawno nie ma :( Wsunąłbym i tartaletkę ;)
OdpowiedzUsuńa ja muffinę z jagodami :))
Usuńchyba za dużo tych słodkości ostatnio u mnie, pozdrawiam :)
No co ty! Słodkości nigdy nie za wiele :)
OdpowiedzUsuńtak, tylko potem w biodra idzie :)
Usuń