12 lipca 2012

Marchewkowo-bananowe muffiny



W lodówce zostały mi się bardzo dojrzałe banany, a skoro w muffinach smakują wyśmienicie, tak więc w taki sposób postanowiłam je wykorzystać. A poza tym muffinów nigdy za wiele :)

2 bardzo dojrzałe banany
2 marchewki
150 ml oleju
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu (dałam owocowy, bo taki akurat miałam)
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Banany zgniatamy widelcem, marchewkę ścieramy na drobnej tartce i odstawiamy. W misce mieszamy suche składniki i również odstawiamy.
Jajka ubijamy, dolewamy olej, jogurt i dobrze mieszamy. Następnie wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy banany i marchewkę. Mieszamy. Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut (z termoobiegiem).


Z podanych składników wychodzi około 20 babeczek.


Warzywa w słodyczach II - edycja letnia

6 komentarzy:

  1. Też robiłam podobne muffinki, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście są pyszne. Zostały zjedzone w mig :)

      Usuń
  2. Ale pięknie Ci urosły, a teraz, gdy jest młoda marchewka na pewno smakują pysznie :)

    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji muffinkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki to największy wróg odchudzania, bo nie sposób się od nich oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie wyrosły :) zarówno banany, jak i marchew w muffinach lubię. Połączenia ich jeszcze nie próbowałam, ale już czuję, że są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...