3 września 2012

Suszone pomidory


Moje pierwsze podejście do suszenia czegokolwiek i to całkiem udane. :)

5 kg pomidorów
sól
oregano, bazylia (suszone)
kilka ząbków czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek (ok 1 l)

Do suszenia użyłam pomidorów gruntowych podłużnych.
Pomidory kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i układamy ciasno na blasze. Posypujemy solą oraz suszoną bazylią i oregano (tutaj wg uznania). Suszymy pomidory ok. 5 godzin (przynajmniej moje tyle potrzebowały) w leciutko otwartym piekarniku w temperaturze 80 st. C z termoobiegiem. Suszyłam 2 duże blachy na raz.
Gotowe pomidory układamy ciasno do wcześniej przygotowanych słoiczków. Ja do moich włożyłam po 1 ząbku czosnku i gałązce tymianku. Zalewamy dobrze podgrzaną oliwą, ale UWAGA! nie może być wrząca. Zakręcamy słoiczki i odwracamy do góry dnem, aby się zawekowały.
U mnie wyszło 9 małych słoiczków o pojemności 200 ml.
Normalnie jestem z siebie dumna, że chciało mi się suszyć tyle czasu. Jednak grzechem byłoby nie kupić pomidorów w tak korzystnej cenie :))

A aby nic się nie zmarnowało to z pozostałości po pomidorach zrobiłam sos do makaronu i zjadłam na obiad.

 

11 komentarzy:

  1. Jak tylko wrócę z pobytu na wsi do domu, robię je!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm chyba spróbuję, swoje to jednak swoje, no i dużo tańsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, zdecydowanie tańsze, no i lepsze niż sklepowe. Trzeba korzystać. A pracy z nimi wcale tak dużo nie ma!

      Usuń
  3. Dużo Ci wyszło :) Dostałem niedawno paczkę od siostry, która ususzyła mi 4kg pomidorów i zmieściłem to w jednym 500ml słoiku ;) Ale ja je wciskam do słoików naprawdę na siłę, bo szkoda mi wlewać do nich dużo oliwy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to sporo też nawciskałam ale nie ma maksa, bo lubię oliwę z pomidorów. Później dodaję ją do smażenia albo sałatki. Pycha :)

      Usuń
    2. Ja też ją lubię, ale zawsze mam problem z zużyciem nadmiaru ;)

      Usuń
  4. suszone pomidory są cudne
    szczególnie, gdy otworzy się taki słoiczek zimą..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że do zimy nie dotrwają ;)

      Usuń
  5. Ja właśnie suszę pomidory w suszarce do grzybów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Takich jeszcze nie robiłam, zawsze kupowałam w sklepie. Przepis na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...