21 lipca 2012

Placuszki z ricottą i malinami


Te placuszki rozpływają się w ustach. Są lekkie i puszyste. Kwaskowe maliny, delikatność ricotty i do tego syrop klonowy... Normalnie pychotka! Doskonałe na śniadanie, dla łasuchów i nie tylko.

Składniki:
250 g ricotty
200 ml mleka
1/2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka
czubata szklanka mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sodki
szklanka malin

ponadto: masło do smażenia (najlepiej wcześniej sklarowane), syrop klonowy do polania

W misie miksera umieszczamy ricottę, mleko oraz oddzielone żółtka. Dobrze miksujemy do uzyskania dobrego połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę z sodą i cukrem waniliowym, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.

W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Gotowe białka dodajemy wraz z malinami do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Na rozgrzane masło nakładamy placuszki (po 4 sztuki na patelnię) i smażymy na wolnym ogniu na złoto z obu stron.

Podajemy polane syropem klonowym i udekorowane malinami.




Smacznego!!

Naleśnikowa Sobota 2

4 komentarze:

  1. Właśnie się zacząłem poważnie zastanawiać dlaczego jeszcze w tym roku malin nie jadłem, muszę nadrobić te zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spiesz się. Ja już zjadłam dużooooo :) Uwielbiam maliny i zawsze na nie niecierpliwie czekam!

      Usuń
  2. wspaniale wyglądają :) dzisiaj zauważyłam u siebie kilka pierwszych malin, więc mam nadzieję, że niedługo będę mogła już je wykorzystać

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...