14 czerwca 2012

Churros (GP Europy)

A oto prawdziwa bomba kaloryczna, prosto ze słonecznej Hiszpanii. Cóż mogę powiedzieć poza tym, że najlepsze są jeszcze ciepłe.

Składniki na ok. 20 sztuk:
240 ml wody
3 łyżki masła
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
szczypta soli
1 czubata szklanka mąki
2 jajka
dodatkowo: aromat waniliowy i łyżeczka cynamonu (nieobowiązkowo)
Wodę, masło, cukier oraz sól gotujemy w garnku do momentu rozpuszczenia się masła. Do wrzątku wsypujemy mąkę z cynamonem i aromatem waniliowym. Zdejmujemy z palnika i ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę (do momentu, gdy ciasto będzie odstawać od naczynia). Odstawić do przestudzenia.

Gdy masa już przestygnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i wyciskamy ciasteczka o długości ok. 10 cm bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Posyp cukrem pudrem i podawaj. Najlepiej smakują z gorącą czekoladą bądź  masą karmelową.

UWAGA!!! Super słodkie :)
                                                         Smacznego.


F1 od kuchni 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...