18 czerwca 2012

Lody bardzo jagodowe

Jako kolejną jagodową przyjemność polecam lody domowej roboty. Jagody prosto z lasu (kupione u starszej pani przy ryneczku). Ich smak to prawdziwy smak lata. Mniam....

Składniki na ok. litr lodów:
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
szklanka mleka 
1 i 1/2 szklanki śmietany 36 %
2 szklanki jagód (lub innych owoców)

Jagody zasypać cukrem z odrobiną soli i powoli zagotować. Chwilę dusić na małym ogniu rozgniatając widelcem. Odstawić do ostygnięcia. Wystudzone zmiksować z mlekiem, wymieszać ze śmietaną. Przez gęste sitko przetrzeć masę do miski i wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie zamrozić w maszynie do lodów. Jeśli ktoś takowej nie posiada, tak jak ja, to wstawia do zamrażarki. Należy jednak pamiętać, aby lody co godzinę wyjmować i miksować aby nie powstały grudki lodu.


Akcja lodowa 2012 Jagody 2012

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...