Dzisiaj na obiad makaron 'tagliatelle' z wszechobecną cukinią i suszonymi pomidorami. Uwielbiam tą włoską wersję podania makaronu z cukinią.
Składniki na ok. 4 porcje (zależy kto ile zje):
40 dag makaronu tagliatelle (ja dałam pełnoziarnisty)
średnia cukinia
cebula
4-5 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki albo kostkę
trochę oliwy do smażenia
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki, chociaż najsmaczniejszy jest domowej roboty)
szczypta nitek szafranu
po garści posiekanych listków bazylii oraz natki
sól, pieprz
mała papryczka chili bez ziaren
dodatkowo: parmezan do posypania (nie mogłam dostać dzisiaj więc nie dodałam)
Wykonanie:
Cukinie pokroić w paseczki i blanszować w osolonym wrzątku minutę, odcedzić. Szafran rozpuścić w łyżce bulionu. Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać chili i wlać bulion, zagotować. Dodać szafran i gotować, aż odparuje 1/3 płynu. Dodać bazylię, natkę, cukinię i pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Na koniec dodać makaron i dobrze wymieszać.
Można podawać ze startym parmezanem.
lubię tagliatelle:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron z cukinią, w ogóle wszystko z cukinią :)
OdpowiedzUsuń