15 czerwca 2012

Tagliatelle z cukinią i suszonymi pomidorami (GP Europy)

Dzisiaj na obiad makaron 'tagliatelle' z wszechobecną cukinią i suszonymi pomidorami. Uwielbiam tą włoską wersję podania makaronu z cukinią.

Składniki na ok. 4 porcje (zależy kto ile zje):
40 dag makaronu tagliatelle (ja dałam pełnoziarnisty)
średnia cukinia
cebula
4-5 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki albo kostkę
trochę oliwy do smażenia
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki, chociaż najsmaczniejszy jest domowej roboty)
szczypta nitek szafranu
po garści posiekanych listków bazylii oraz natki
sól, pieprz
mała papryczka chili bez ziaren
dodatkowo: parmezan do posypania (nie mogłam dostać dzisiaj więc nie dodałam)


Wykonanie:
Cukinie pokroić w paseczki i blanszować w osolonym wrzątku minutę, odcedzić. Szafran rozpuścić w łyżce bulionu. Posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać chili i wlać bulion, zagotować. Dodać szafran i gotować, aż odparuje 1/3 płynu. Dodać bazylię, natkę, cukinię i pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Na koniec dodać makaron i dobrze wymieszać.
Można podawać ze startym parmezanem.


F1 od kuchni 2012  

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...