20 czerwca 2012

O mój Rozmarynie... czyli wytrawne muffiny


Smak tych babeczek jest 'dziwny' - jak to określił mój mąż, ale zajada się nimi bez umiaru :)
Mnie osobiście posmakowały i na pewno ponownie je upiekę. Przepis znalazłam w magazynie "Kuchnia", tak na marginesie moim ulubionym.

Składniki na 12 muffinek:
gałązka rozmarynu
40 g orzechów włoskich
120 ml oliwy
1 ząbek czosnku
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
pieprz, chili
100 g parmezanu
100 g suszonych żurawin


Posiekany drobno rozmaryn i orzechy podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, następnie dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy, tylko nie za długo, aby czosnek nie zrobił się gorzki. Odstawiamy. W misce mieszamy jajko, maślankę i resztę oliwy, doprawiamy pieprzem i chili. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę, parmezan i podsmażone orzechy z rozmarynem i czosnkiem, mieszamy. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...