Moja wyobraźnia od razu nakręciła filmik o muffinach z jagodami. Pycha... Będąc już w domu zabrałam się do działania w kuchni. Zapach pieczonych owsianych babeczek nadal krąży po mieszkaniu.
Składniki na 12 babeczek:
1,5 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
1 szklanka mąki
po jednej łyżeczce proszku do pieczenia i sodki
szczypta soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka jagód
1 jajko
1/3 kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 szklanka jogurtu jagodowego
Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy schłodzone masło, jogurt i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy suche składniki, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (z termoobiegiem).
SMACZNEGO!!!
Smakowicie wyglądają, uwielbiam jagody w muffinkach:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :)
Usuńsmaki lata:)
OdpowiedzUsuńśliczne i pełne lata!
OdpowiedzUsuń