24 czerwca 2012

Owsiane muffiny z jagodami

Wracając dzisiaj z egzaminu, przy drodze stały panie ze słoiczkami jagód. Pomyślałam sobie, że świeże, pyszne no i trzeba dać paniom trochę zarobić :) A ponieważ tańsze niż na ryneczku wzięłam dwa słoiki.

Moja wyobraźnia od razu nakręciła filmik o muffinach z jagodami. Pycha... Będąc już w domu zabrałam się do działania w kuchni. Zapach pieczonych owsianych babeczek nadal krąży po mieszkaniu.

Składniki na 12  babeczek:
1,5 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
1 szklanka mąki
po jednej łyżeczce proszku do pieczenia i sodki
szczypta soli
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka jagód
1 jajko
1/3 kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 szklanka jogurtu jagodowego



Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy schłodzone masło, jogurt i dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy suche składniki, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (z termoobiegiem).

SMACZNEGO!!!


Jagody 2012

4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...