Kolejna słodkość z serii "jagodowe szaleństwo". Dzisiaj tarta z jagodami pod bezową pierzynką :)
Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki wiórków kokosowych
Ponadto:
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka jagód
Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Ja użyłam zimnego masła i starłam na grubych oczkach tarki, aby ciasto się lepiej wyrobiło.
Schłodzonym ciastem wylepiamy formę to tarty, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 20-25 minut w 190 stopniach C.
W międzyczasie ubijamy pianę z białek i powoli dosypujemy cukier puder. Do ubitych białek wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotową pianę wylewamy na podpieczony spód tarty, można na wierzch posypać jeszcze wiórkami. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach C.
Z jagodami musi być pyszna. W tym roku jeszcze nie jadłam tych fioletowych pyszności;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Ja uwielbiam jagody! Dla mnie nie ma lata, abym ich nie zjadła kilka słoików.
UsuńPozdrawiam