17 czerwca 2012

Racuchy z jagodami




Nadszedł sezon na jagody. Tak więc dzisiaj na śniadanko racuchy właśnie z tymi cudownymi owocami.

Składniki:
400 ml kefiru
1 łyżka brązowego cukru
2 jajka
szczypta soli
1 i 1/2 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
jagody (ilość wg uznania)



Jajka ubijamy z cukrem, aż będą puszyste. Wlewamy kefir, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy (bądź miksujemy) na gładką masę. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego ale nie za bardzo. Do gotowej masy dodajemy kilka garści jagód, bądź innych owoców, dokładnie mieszamy łyżką i smażymy. Ja usmażyłam je na zdrowo, bez oleju :)


Moją wersję racuchów polałam Golden syroup i posypałam jagodami. Do tego smaczna kawka i śniadanko gotowe.

Smacznego!


Jagody 2012

5 komentarzy:

  1. pyszne, bardzo lubię takie placuszki zwłaszcza na dobry początek dnia;)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i zapraszam do wypróbowania, naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie to wszystko u Ciebie dobre! Nawet jeszcze nie próbowałam nic z Twojej strony ale wiem że takie pyszne... Jestem tu pierwszy raz i jestem pod grubym wrażeniem Twojego gustu kulinarnego :d brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Żałuję tylko, że ostatnio nie mam czasu na blogowanie. Jeszcze mam sporo przepisów do opublikowania tylko nie mam kiedy :(

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...