26 września 2012

Naleśnik z piekarnika z sosem pomarańczowym, bananami i orzechami


Na śniadanie, a może na obiad? U mnie był obiad ;)

Składniki na naleśnik
80 g mąki
125 ml mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka kropel olejku waniliowego
szczypta soli
65 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę

Jajka ubijamy, dodajemy mąkę i pozostałe składniki (oprócz moreli). Dobrze mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy morele i mieszamy.
Piekarnik ustawiamy na 220 st. C i wstawiamy patelnie o średnicy 25 cm, wcześniej nasmarowaną masłem (taką co można używać w piekarniku).
Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 12- 15 minut. Wyciągamy jak naleśnik będzie ładnie przyrumieniony.

Składniki na sos
35 g orzechów włoskich
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 banany

Orzechy podrumieniamy na suchej patelni, często potrząsając, aby się nie przypaliły. Jak przestygną drobno siekamy. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem i podgrzewamy na dużej patelni. Jak cukier się rozpuści dodajemy banany pokrojone w plasterki i dusimy ok. 3 minuty. Wrzucamy orzechy i mieszamy. 
Gotowym sosem polewamy naleśniki i od razu zjadamy.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. nalesnik z piekarnika? ale fajny pomysl!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, ale pychota :) Nie jadłam jeszcze takiego placka, ale bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy sposób przyrządzenia, a te smaki są powalające, mmm :))

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśników jeszcze nie piekłam, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, lubię takie przypieczone, chrupiące brzegi :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...