28 września 2012

Chrupiące crumble jabłkowe


Piękne słodkie jabłka i do tego płatki owsiane, myślę że doskonałe połączenie. Zdrowo brzmi, prawda? Ale aby nie było aż tak zdrowo, podałam je z łyżką gęstej kwaśnej śmietany. 
Kocham takie desery, robi się je dość szybko, a smakują wyśmienicie i z pewnością zachwycą niejednego gościa :)

Składniki na 8 kokilek
1 szklanka płatków owsianych górskich
50 g migdałów bez skórki
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
75 g masła, rozpuszczonego
60 ml oliwy
1/4 szklanki cukru trzcinowego

4 duże jabłka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki, mieszamy z cukrem i mąką kukurydzianą, a następnie wypełniamy  kokilki.

Płatki owsiane oraz migdały rozdrabniamy w malakserze. Wysypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodając masło i oliwę. Dobrze mieszamy. Gotową kruszonkę wykładamy na jabłka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 40 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale nie gorące i oczywiście z dodatkiem kwaśnej śmietany :)

Smacznego!




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...