Potrzebujemy:
1 i ½ bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki, choć najlepszy będzie prawdziwy rosołek)
1 szklanka pokrojonej rzeżuchy
4 duże ziemniaki
gęsta śmietana
½ łyżki masła lub dobrej oliwy
2 ugotowane jajka bądź groszek ptysiowy
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w bulionie z dodatkiem masła bądź oliwy (jeśli mamy zamiast bulionu prawdziwy rosołek to dodatkowy tłuszcz możemy pominąć). Jak ziemniaki będą już miękkie dodajemy rzeżuchę i miksujemy w blenderze. Doprawiamy zupkę solą i pieprzem wg uznania.
Gotowy krem wlewamy na miseczki i dekorujemy śmietaną. Na wierzch posypujemy pokrojonym jajkiem bądź groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz