23 kwietnia 2012

Krem z ziemniaków i rzeżuchy

Dzisiaj na obiad krem z rzeżuchy, gdyż na moim parapecie rośnie sobie ta roślinka. Zupka prosta w wykonaniu i smaczna.
Potrzebujemy:
1 i ½ bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki, choć najlepszy będzie prawdziwy rosołek)
1 szklanka pokrojonej rzeżuchy
4 duże ziemniaki
gęsta śmietana
½ łyżki masła lub dobrej oliwy
2 ugotowane jajka bądź groszek ptysiowy
sól, pieprz do smaku


Ziemniaki gotujemy w bulionie z dodatkiem masła bądź oliwy (jeśli mamy zamiast bulionu prawdziwy rosołek to dodatkowy tłuszcz możemy pominąć). Jak ziemniaki będą już miękkie dodajemy rzeżuchę i miksujemy w blenderze. Doprawiamy zupkę solą i pieprzem wg uznania.
Gotowy krem wlewamy na miseczki i dekorujemy śmietaną. Na wierzch posypujemy pokrojonym jajkiem bądź groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...