27 września 2012

Muffiny dyniowe z rodzynkami

Mój osobisty krytyk kulinarny (czytaj "mąż") powiedział, że pyszne!
Nie pozostaje mi nic innego jak się z nim zgodzić. 

Składniki na 14 sztuk
115 g masła, rozpuszczonego i schłodzonego
150 g cukru trzcinowego
4 łyżki melasy
225 g puree z dyni
1 ubite jajko
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
25 g rodzynek


Do ubitego jajka dodajemy masło, melasę i puree z dyni. Następnie dodajemy suche składniki (oprócz rodzynek) i dobrze mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki, mieszamy i nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości.

Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 18-20 minut ( do suchego patyczka). Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy i studzimy na kratce.


Smacznego!

*Źródło przepisu: "Best-ever book of cupcakes & muffins"

Dyniowe przysmaki

6 komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...