3 września 2012

Cynamonowe mini babeczki

Te mini muffinki w założeniu miały być kawowe, ale oczywiście przesadziłam z ilością cynamonu i kawy nie czuć. Nazwałam je więc cynamonowymi :)

Składniki na 34 mini muffinki:
3/4 szkl. cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1,5 szkl. mąki
3/4 łyżeczki sodki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki masła
2 banany
4 łyżki jogurtu
2 łyżeczki kawy espresso
1 jajko
1/2 kostki gorzkiej czekolady

Czekoladę kroimy na kawałki a banany rozdrabniamy widelcem i odstawiamy.
Oddzielnie mieszamy składniki mokre i składniki suche. Następnie dodajemy jedne do drugich i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy banany i czekoladę, znowu dobrze mieszamy. Masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na mini muffinki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 13-15 minut, z termoobiegiem.
Upieczone babeczki schładzamy na kratce. Dekorujemy lukrem.

Lukier:
3 łyżki mleka
szklanka cukru pudru

Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Można dodać mleka jeśli masa jest zbyt gęsta.

7 komentarzy:

  1. Cudne, ja też coraz częściej sięgam po cynamon...jesienny objaw chyba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja należę do nielicznego grona szczęśliwców, które tych babeczek próbowały :) Wyszły wyśmienicie, ja i mój mały mężczyzna byliśmy zachwyceni! Imbir dodał niecodziennego smaczku! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają. :) Banan i cynamon to jedne z moich ulubionych jesiennych smaków. Zapisuję przepis - nie omieszkam się ich zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. I do tego jabłko jeszcze prosze;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...