18 września 2012

Ciasto ze śliwkami

Ciasto to jest wyjątkowo smaczne, a delikatny posmak cytryny tylko dodaje mu uroku. Także z całego serca polecam upiec i zjeść.

Składniki
15 dag miękkiego masła
20 dag cukru
1/2 cukru wanilinowego
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
3 jajka
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml mleka
ok. 1 kg węgierek
cukier puder do posypania

Masło, skórkę z cytryny, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jaku, nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po 1 łyżce do ciasta na zmianę z mlekiem, nie przerywając ucierania. Gdy powstanie jednolite ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozkładamy połówki węgierek, skórką do dołu. Pieczemy 50 minut w 170 st. C.

Gotowe ciasto wyciągamy i jeszcze delikatnie ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Logo Akcji Śliwka 2012

/* źródło przepisu: "Poradnik domowy" 10/2012

7 komentarzy:

  1. zjem je smakiem ;)
    pozdrawiam ciepło!
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie placki śliwkowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, na jak wielką blachę są składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w blasze 24x32 cm (odpowiada to tortownicy o średnicy 22 cm).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Cudne ciacho. Najbardziej lubię taką wersję ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...