14 listopada 2012

Pierniczki


U mnie już Święta się rozpoczęły. Ciasto na piernik staropolski nastawione, a zapuszkowane pierniczki czekają na Pierwszą Gwiazdkę. 
Dzisiaj mam dla Was przepis na pierniczki. Można je piec kilka tygodni przed świętami i zamknąć w szczelnym pojemniku. Wyciągnąć dzień przed Wigilią, aby  ładnie udekorować lukrem marcepanem, czekoladą itd, itp. Potem wieszamy na choince lub (co jest bardziej prawdopodobne) zjadamy. A są naprawdę pyszne.

Składniki na ok 100 sztuk:
550 g mąki pszennej
300 g płynnego miodu, najlepiej płynny i naturalny
100 g cukru pudru
120 g masła
1 duże jajko
2 łyżeczki sodki
50 g przyprawy do piernika
1 czubata łyżka kakao

Miód podgrzewamy z masłem (nie gotujemy). Składniki muszą być płynne. Odstawiamy i czekamy, aż przestygną. Dodajemy jajko, mieszamy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier, kakao, sodkę, dajemy przyprawę do piernika i powoli dolewamy miód z masłem, zagniatając gęste, twarde ciasto. 
Rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, posypując mąką. Wykrawamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 7 minut w 180 st. C. Studzimy i wkładamy do pojemnika, chowając z dala od dzieci i mężów łasuchów :)) i trzymamy kciuki, aby doczekały świąt.

Jeśli chcemy, aby pierniczki zawisły na choince, to jeszcze przed pieczeniem roimy dziurkę, przeciągając wykałaczkę przez ciasto.

Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Dawno temu upiekłem pierniczki na święta i były tak kamienne, że nie dało się ich jeść ;) Od tego czasu jakoś nigdy więcej nie próbowałem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czas na kolejną próbę. Te pierniczki, gdyby jeszcze nie zmiękły, to wystarczy wyjąć dzień wcześniej z pojemnika.

      Usuń
  2. Super, ja też co roku robię pierniczki zaraz na początku grudnia. A jak pachną!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachną pachną. Zastanawiam się tylko, czy moje doczekają świąt :)

      Usuń
  3. Jak się cieszę, że to już ten czas, a Ty?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również się cieszę. Niedługo chyba nie wyjdę z kuchni :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...