19 listopada 2012

Italian Apple Pie i krótka recenzja książki "Nigellissima"

Od wczoraj chodziło za mną ciasto z jabłkami. Postanowiłam więc zajrzeć do nowej książki Nigelli w poszukiwaniu inspiracji. I znalazłam. Ciasto wyszło pysznie delikatne i rozpływające się w ustach :) Oczywiście jak większość przepisów Nigelli jest proste w wykonaniu. Także do dzieła!



Składniki (tortownica 23 cm) *
100 g miękkiego masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 ml mleka w temperaturze pokojowej
3 czerwone jabłka

1 łyżeczka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki tartego cynamonu

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny oraz mleko. Ubijać mikserem do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka. Obierz pół jabłka, pokrój w kostkę (ok 1cm) i wrzuć do masy. Wymieszaj.

Pozostałe jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki, nie obieraj ze skórki.

Ciasto wyłóż na tortownicę, wcześniej wyłożoną papierem, z bokami wysmarowanymi masłem. Na wierzch ciasta układaj jabłka pokrojone w plasterki.

Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i posyp ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz 40-45 minut.

Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Smacznego!


* Przepis pochodzi z książki "Nigellissima. Instant Italian inspiration" autorstwaNigelli Lawson.
Od niedawna posiadam egzemplarz tej książki w wersji angielskiej, ale jest już dostępna wersja polskojęzyczna. Nie wiem czy będę obiektywna, bo ogólnie uwielbiam Nigellę, ale uważam, że książka jest warta zakupu. Są w niej fajne przepisy na potrawy z makaronu, dania mięsne i rybne, sałatki, a także (mój ulubiony dział) słodkości. Jednak na szczególną uwagę zasługuje rozdział z przepisami inspirowanymi włoskimi świętami. Akurat teraz, jak święta się zbliżają, będzie okazja aby trochę poeksperymentować.

Przypominam również o konkursie, w którym do wygrania jest książka "Nigella Express".

7 komentarzy:

  1. Piękne ciasto!
    Jabłka cudownie się zapiekły.

    Mam wszystkie książki Nigelli,więc i tę ostatnią muszę mieć.
    Już piszę list do Mikołaja...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fiu fiu, jakie ładne ciacho! książka musi być fajna, szkoda, że to Nigela Expressowo jest do wygrania w konkursie (tą już mam), bo o Nigelissimę chętnie bym powalczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostałaś przeze mnie nominowana do "Liebster Blog Award", więcej szczegółów u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się zastanawiam nad kupieniem sobie w prezencie świątecznym "Nigellissimy" :) A ciacho bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...