30 sierpnia 2012
Orkiszowo-żytni chleb na zakwasie
Chleb ze sklepu już mi nie smakuje. Odkąd ciocia zaczęła piec chleby na zakwasie te sklepowe jem sporadycznie. Niestety teraz cioteczka wyjechała :( Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, jak mówi stare przysłowie. Zakwas sobie ukisiłam wg przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki i teraz chlebki piekę sama! Nawet jak czasem coś nie wyjdzie i tak smakują lepiej niż te ze sklepowych półek.
Składniki na bochenek (piekę w keksówce o wymiarach 30x11):
350 g mąki orkiszowej
250 g mąki żytniej
360 g letniej wody
180 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki na chleb umieszczam w maszynie do chleba (składniki mokre-suche-drożdże), ustawiam program "dought" i czekam (w międzyczasie piję kawę i czytam książkę).
Jeśli ktoś stosuję tradycyjną metodę wtedy należy umieścić wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być dość rzadkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. Trzeba uważać, aby chlebek nie wylał się z formy. Wierzch chleba smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika (dość nisko) nagrzanego do 250 st. C., pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 40 minut. Jeśli skórka się za bardzo zrumieni przykrywamy chleb folią aluminiową.
Gotowy chlebek studzimy na kratce. Przechowujemy w ciemnym miejscu zawinięty w lnianą ściereczkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda lepiej niż ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńi zdecydowanie lepiej smakuje!
UsuńMuszę w końcu spróbować takiego chlebka na zakwasie...
OdpowiedzUsuńJak coś zakwasem się podzielę :)
UsuńPo tym jak dzisiaj 20min zagniatałem ciasto zaczynam zazdrościć maszyny do chleba ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że to niezły wynalazek jest. Do wyrabiania ciasta jest idealna, ale jak się w niej pieczę to nie wiem, bo tego jeszcze nie testowałam :)Wolę piekarnik.
Usuń