30 sierpnia 2014

Dżem jeżynowy z bazylią

Blackberries jam with basil

Scroll down for recipe in English


Jeżyna, inaczej zwana ostrężyną, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera silne antyoksydanty, które stanowią jeden z głównych elementów diety antyrakowej. Są również bogatym źródłem błonnika, przyspieszają przemianę materii i wiele innych. A do tego są przepyszne i można z nich wyczarować wiele ciekawych rzeczy.

Dzisiaj dżem jeżynowy z bazylią. 

Składniki na ok 15 słoiczków:

3 kg jeżyn
3 żel-fixy 3:1
1 kg cukru (można dodać więcej jak lubicie słodkie)
duży pęczek bazylii
3 łyżki miodu
3 łyżki golden syroup
3 łyżki ekstraktu z pomarańczy


Bazylię, miód, golden syroup i ekstrakt z pomarańczy blendujemy.
Jeżyny płuczemy i oczyszczamy. Umieszczamy w sporym garnku i mieszamy ze zmiksowaną bazylią.
Dodajemy żel-fixy, dobrze mieszamy, doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, często mieszając. Następnie wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 5 minut, często mieszając aby owoce się nie przypaliły, odstawiamy. Mieszamy do czasu aż z owoców zniknie piana.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem dopóki nie przestygną.

English version.

Ingredients:
3 kg blackberries
1 kg jam sugar
bunch of basil
3 tbsp honey
3 tbsp golden syroup
3 tbsp orange extract

Blend together basil, honey, golden syroup and orange extract.
Put clean and dry blackberries into big pot, add basil mixture and jam sugar. Stir all ingredients together. Heat gently, bringing to a light boil and cook for about 5 minutes. Make sure to stir the bottom of the pot frequently so the fruit doesn't stick.
Once tha jam is ready decant into sterilised jars. Put jars upside down to cool.

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...