23 października 2012

Muffinki BAKLAWA


Moja kulinarna biblioteczka została wzbogacona! Nareszcie znalazła się na niej książka Nigelli Jak być domową boginią, i właśnie z niej pochodzi przepis na przepyszne muffinki z orzechami, cynamonem i polane miodem. Słodkie, lepkie. Coś w sam raz dla mnie :)

Składniki na 12 sztuk

Nadzienie:
100 g posiekanych orzechów włoskich
75 g cukru trzcinowego typu 'demera'
1 1/2 łyżeczki cynamonu
45 g stopionego masła

Muffinki:
210 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
75 g cukru
1 jajko
45 g stopionego masła
175 ml jogurtu naturalnego
75 ml mleka

Do polania:
12 łyżek miodu

W misce mieszamy składniki na nadzienie.
W dużej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do miski z suchymi i mieszamy łyżką. Byle nie za dokładnie, powinny pozostać grudki.
Do papilotek wlewamy po łyżeczce masy, następnie nakładamy po niepełnej łyżce nadzienia i dopełniamy ciastem do 2/3 głębokości. Wierzch muffinek posypujemy pozostałym nadzieniem.

Pieczemy 15-17 minut w 200 st. C

Gotowe muffinki studzimy na kratce. Jak trochę przestygną polewamy miodem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ojojoj, to musi być słodkie! A to nadzienie najbardziej na mnie działa... pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie jak się patrzy na taką muffinę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie, lepkie i cynamonowe, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Książki zazdroszczę.... moje marzenie ostatnio :)))
    A muffiny, zjadła bym, oj zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, chodziła ta książka za mną długo! Polecam gorąco.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...