16 października 2012

Chlebek dyniowy z czekoladą


Za oknem pada deszcz (a była taka piękna jesień jeszcze wczoraj!) Mecz się odbyć nie może, co za pech :)
Ale na ciasto dyniowe z dodatkiem gorzkiej czekolady nigdy nie ma złej pogody.

1 jajko
75 ml oliwy
200 ml kefiru
200 ml pure z dyni
300 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g cukru trzcinowego

Dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady; 60 g rodzynek

Ciasto wykonujemy na sposób "muffinkowy", czyli składniki suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach. Następnie suche dosypujemy do mokrych i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i pokrojoną na kawałki czekoladę.

Gotowe ciasto wykładamy na keksówkę (30x11) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 55 - 60 minut (z termoobiegiem) lub do suchego patyczka.

Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.



Smacznego!!

Dyniowe przysmaki

2 komentarze:

  1. słodki pomysł na dynię:) mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio chodził za mną taki chlebek dyniowy! A do tego z czekoladą- super!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...