Jesień, a jesienią króluje kolor pomarańczowy. W mojej kuchni też.
Jak lubicie dynię, a nawet jeśli nie to i tak polecam dżem dyniowy z dodatkiem jabłek i galaretki pomarańczowej.
Składniki na ok 12 średnich słoiczków:
2,5 kg dyni piżmowej (po obraniu)
1,5 kg jabłek (po obraniu)
1 galaretka pomarańczowa
1,5 szklanki cukru (można więcej)
Dynię i jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w garnku do miękkości. Można podlać trochę wodą. Po ugotowaniu miksuję wszystko na mus, jeśli wolicie dżem z cząstkami owoców ten etap można pominąć.
Ponownie zagotowuje, dosypuje do dżemu cukier i galaretkę, dobrze mieszam. Jeśli jest dla za mało słodki po prostu dosyp jeszcze trochę cukru.
Gorący dżem wkładam do wyparzonych słoików i pasteryzuje ok. 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz