Kasza jaglana należy do jednej z najzdrowszych kasz. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, mało skrobi, wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy: B, B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu i jest znakomita w dietach odchudzających i dla sportowców Niestety przez wielu nadal niedoceniana. Przeze mnie do niedana również.
Kiedyś zrobiłam jaglankę do obiadu i całą wyrzuciłam, bo była gorzka. Długo do niej nie wracałam, aż pewnego pięknego dnia postanowiłam trochę poczytać jak ją przyrządzić. Teraz już wiem, żeby nie była gorzka wystarczy przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem lub podprażyć na suchej patelni.
Dzisiaj gości u mnie w zupach, drugich daniach, sałatkach i deserach.
Składniki:
2 szklanki wody
2 duże banany
2 łyżki miodku lub syropu klonowego
owoce do podania
Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie wrzucam do zimnej wody z odrobiną soli, doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i gotuje pod przykryciem ok 12 - 15 minut.
Ugotowaną kaszę miksuję z bananami i syropem klonowym lub miodem na jednolitą masę.
Podaję z owocami jakie akurat mam pod rękę. Dzisiaj maliny i jeżyny. Prosto z ogródka.
Smacznego.
jaglanka z owocami to jest to!
OdpowiedzUsuń