14 marca 2014

Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami*

Fanką makaronów, krewetek i szpinaku w różnych odsłonach jestem nie od dzisiaj. Tak więc jak zobaczyłam ten przepis, to koniecznie musiałam wypróbować. Pycha! Mnie powalił ten smak.



Składniki:
300 g makaronu penne
po garści orzechów włoskich i pistacji
2 spore garście szpinaku
garść startego parmezanu
oliwa
1 łyżka masła
1/2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
krewetki królewskie 500 g
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Krewetki obieramy z pancerzy, płuczemy i suszymy. Czosnek i chilli drobno siekamy. Makaron gotujemy all dente.

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Podsmażamy chili i czosnek, ok 1 min. Dodać krewetki i smażyć na złoty kolor, ok 4 min na każdej stronie.

Zblendować szpinak z orzechami, parmezanem i 2 łyżkami oliwy.

Krewetki zdjąć z patelni pozostawiając na niej tłuszcz. Wrzucić makaron i pesto, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić krewetki.

Podawać z posiekaną natka pietruszki.



*przepis z bloga Kingi Paruzel, trochę zmodyfikowany :)

2 komentarze:

  1. hmm ciekawy przepis, chyba wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, lubię dodawać chili do makaronów, fajnie podkreśla smaki :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...