Fanką makaronów, krewetek i szpinaku w różnych odsłonach jestem nie od dzisiaj. Tak więc jak zobaczyłam ten przepis, to koniecznie musiałam wypróbować. Pycha! Mnie powalił ten smak.
Składniki:
300 g makaronu penne
po garści orzechów włoskich i pistacji
2 spore garście szpinaku
garść startego parmezanu
oliwa
1 łyżka masła
1/2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
krewetki królewskie 500 g
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Krewetki obieramy z pancerzy, płuczemy i suszymy. Czosnek i chilli drobno siekamy. Makaron gotujemy all dente.
Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Podsmażamy chili i czosnek, ok 1 min. Dodać krewetki i smażyć na złoty kolor, ok 4 min na każdej stronie.
Zblendować szpinak z orzechami, parmezanem i 2 łyżkami oliwy.
Krewetki zdjąć z patelni pozostawiając na niej tłuszcz. Wrzucić makaron i pesto, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić krewetki.
Podawać z posiekaną natka pietruszki.
*przepis z bloga Kingi Paruzel, trochę zmodyfikowany :)
hmm ciekawy przepis, chyba wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie, lubię dodawać chili do makaronów, fajnie podkreśla smaki :D
OdpowiedzUsuń