Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem mleczka kokosowego.
Składniki:
1 dymka, razem ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
korzeń imbiru, ok 2 cm
mała papryczka chili bez pestek
2 marchewki
1 pietruszka
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
100 ml mleczka kokosowego
1/4 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła
- Dymkę, chili, czosnek drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Wszystko smażymy na oleju i maśle ok. 2 minuty.
- Dodajemy starte na grubych oczkach warzywa i słodką paprykę. Smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Do garnka wrzucamy opłukaną wcześniej soczewicę. Smażymy 2 minuty.
- Wszystko zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu 15-20 minut, do momentu aż soczewica zmięknie.
- Na koniec zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub zajadać samą.
Smacznego!
mmmm. zupy z dodatkiem mleka kokosowego zawsze mają ciekawy smak. chętnie spróbuję Twojej :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy kokosowej, chyba najwyższy czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTo też była moja pierwsza zupa kokosowa. I na pewno nie ostatnia. Polecam wypróbować.
Usuń