20 lutego 2014

Hummus

Hummus - jest to pochodząca z Libanu pasta, bardzo popularna w kuchni arabskiej. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca.



W mojej kuchni wystąpił po raz pierwszy i coś mi się zdaje, że nie ostatni. Każdemu kto nie próbował polecam.

Składniki: 
1 szklanka ciecierzycy
2 czubate łyżki tahini
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki sody
2-3 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku
zielona pietruszka

Wykonanie:

1. Ciecierzyce namaczamy w wodzie z łyżeczką sody na co najmniej 8 godzin.

2. Wymoczoną ciecierzycę płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy ok 30-40 minut. Do miękkości.

3. Po ugotowaniu płuczemy i odcedzamy. Przekładamy do blendera, dodajemy tahini, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Blendujemy do momentu, aż masa będzie gładka.

4. Podawać w miseczce lub talerzyku, posypane papryką, pietruszką i polane oliwą z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...