Hummus - jest to pochodząca z Libanu pasta, bardzo popularna w kuchni arabskiej. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca.
W mojej kuchni wystąpił po raz pierwszy i coś mi się zdaje, że nie ostatni. Każdemu kto nie próbował polecam.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
2 czubate łyżki tahini
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki sody
2-3 ząbki czosnku
sól
oliwa z oliwek
słodka papryka w proszku
zielona pietruszka
Wykonanie:
1. Ciecierzyce namaczamy w wodzie z łyżeczką sody na co najmniej 8 godzin.
2. Wymoczoną ciecierzycę płuczemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy ok 30-40 minut. Do miękkości.
3. Po ugotowaniu płuczemy i odcedzamy. Przekładamy do blendera, dodajemy tahini, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Blendujemy do momentu, aż masa będzie gładka.
4. Podawać w miseczce lub talerzyku, posypane papryką, pietruszką i polane oliwą z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz