Piękne słodkie jabłka i do tego płatki owsiane, myślę że doskonałe połączenie. Zdrowo brzmi, prawda? Ale aby nie było aż tak zdrowo, podałam je z łyżką gęstej kwaśnej śmietany.
Kocham takie desery, robi się je dość szybko, a smakują wyśmienicie i z pewnością zachwycą niejednego gościa :)
Składniki na 8 kokilek
1 szklanka płatków owsianych górskich
50 g migdałów bez skórki
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
75 g masła, rozpuszczonego
60 ml oliwy
1/4 szklanki cukru trzcinowego
4 duże jabłka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki, mieszamy z cukrem i mąką kukurydzianą, a następnie wypełniamy kokilki.
Płatki owsiane oraz migdały rozdrabniamy w malakserze. Wysypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodając masło i oliwę. Dobrze mieszamy. Gotową kruszonkę wykładamy na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 40 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale nie gorące i oczywiście z dodatkiem kwaśnej śmietany :)
Smacznego!
50 g migdałów bez skórki
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
75 g masła, rozpuszczonego
60 ml oliwy
1/4 szklanki cukru trzcinowego
4 duże jabłka
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki, mieszamy z cukrem i mąką kukurydzianą, a następnie wypełniamy kokilki.
Płatki owsiane oraz migdały rozdrabniamy w malakserze. Wysypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodając masło i oliwę. Dobrze mieszamy. Gotową kruszonkę wykładamy na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 40 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale nie gorące i oczywiście z dodatkiem kwaśnej śmietany :)
Smacznego!
to mogę z przyjemnością zrobić:)
OdpowiedzUsuń