Na śniadanie, a może na obiad? U mnie był obiad ;)
Składniki na naleśnik
80 g mąki
125 ml mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
kilka kropel olejku waniliowego
szczypta soli
65 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
Jajka ubijamy, dodajemy mąkę i pozostałe składniki (oprócz moreli). Dobrze mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy morele i mieszamy.
Piekarnik ustawiamy na 220 st. C i wstawiamy patelnie o średnicy 25 cm, wcześniej nasmarowaną masłem (taką co można używać w piekarniku).
Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 12- 15 minut. Wyciągamy jak naleśnik będzie ładnie przyrumieniony.
Składniki na sos
35 g orzechów włoskich
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 banany
Orzechy podrumieniamy na suchej patelni, często potrząsając, aby się nie przypaliły. Jak przestygną drobno siekamy. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem i podgrzewamy na dużej patelni. Jak cukier się rozpuści dodajemy banany pokrojone w plasterki i dusimy ok. 3 minuty. Wrzucamy orzechy i mieszamy.
Gotowym sosem polewamy naleśniki i od razu zjadamy.
Smacznego!
nalesnik z piekarnika? ale fajny pomysl!:)
OdpowiedzUsuńO rany, ale pychota :) Nie jadłam jeszcze takiego placka, ale bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób przyrządzenia, a te smaki są powalające, mmm :))
OdpowiedzUsuńnaleśników jeszcze nie piekłam, będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, lubię takie przypieczone, chrupiące brzegi :)
OdpowiedzUsuń