Dzisiaj mam dla Was zapowiadane wcześniej ciasto dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Ja moją wersję nieco zmodyfikowałam.
Ciasto jest wilgotne i w sam raz słodkie. Polecam spróbować. Moje trochę krzywo wyrosło, ale nie ujmuje to smaku.
Składniki
250 g musu dyniowego (przepis tutaj)
200 g masła
3/4 szklanki cukru (ja dałam trzcinowy)
skórka starta z jednej pomarańczy
skórka starta z jednej pomarańczy
ziarenka z 1/2 laski wanilii
3 jajka (oddzielone żółtka od białek)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy, odstawiamy z ognia. Dodajemy mus z dyni i skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Odlewamy 1/2 szklanki i odstawiamy na polewę.
Do reszty masy dodajemy żółtka i mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy w 3 partiach, za każdym razem dobrze mieszając drewnianą łyżka.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do momentu dokładnego połączenie się składników. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm, wcześniej wyłożonej papierem (spód), a boki posmarowane masłem. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
Do masy odłożonej na polewę dodajemy 5 łyżek cukru pudru, mieszamy i polewamy ostudzone już ciasto.
Polecam, szczególnie teraz, gdy nadeszła jesień.
:)
Do masy odłożonej na polewę dodajemy 5 łyżek cukru pudru, mieszamy i polewamy ostudzone już ciasto.
Polecam, szczególnie teraz, gdy nadeszła jesień.
:)
Uwielbiam ciasto dyniowe, fajny dodatek skórki pomarańczowej, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńdynię mam, więc może zrobię?:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze, więc ciekawa jestem smaku.;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam! Mnie i mojemu mężowi bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuń