Skoro już sezon dyniowy rozpoczęty, dzisiaj zapraszam Was na pierożki. Delikatne ciasto, pikantny farsz. W sam raz na lekki obiad.
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki
szczypta soli
1 szklanka wrzątku
Składniki na farsz
300 g dyni (po wypestkowaniu i ściągnięciu skóry)
średnia cebula
ząbek czosnku
świeży imbir (ok. 1 cm)
125 g białego chudego sera
sól
pieprz
pieprz cayenne
2 łyżki oliwy
Ponadto
klarowane masło
natka pietruszki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na drobno i podsmażamy na oliwie do momentu, aż cebulka zmięknie i delikatnie się zrumieni. Dodajemy dynię startą na tartce o grubych oczkach. Dusimy ok. 10 minut, tak aby dynia była miękka. Studzimy.
Do wystudzonej dyni dodajemy ser i przyprawy, dobrze mieszamy i odstawiamy.
Ciasto przygotować najlepiej w mikserze, ponieważ woda może poparzyć ręce.
Do misy wsypujemy mąkę i szczyptę soli, powoli dodajemy wodę i miksujemy do momentu połączenia się składników. Wyjmujemy i zagniatamy jeszcze chwilę rękoma. Przykrywamy miską, aby ciasto nie wyschło. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy na cieniutkie placki. Literatką lub foremką do pierogów wykrawamy koła, na środek kładziemy po łyżeczce farszu (lub więcej, w zależności od wielkości kół), przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dobrze sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy ok. 4 minuty, od momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.
Podajemy polane masłem i posypane dużą ilością natki pietruszki, lub wg uznania.
Smacznego!
Nie jadłem nigdy pierogów z dynią, ale farsz bardzo mi się podoba, na ostro i z imbirem :)
OdpowiedzUsuńJa wcześniej też nie jadłam. Ale posmakowały mi bardzo więc będę robić częściej :)
Usuń