5 października 2012

Tort z kremem malinowym i nutellą


W końcu się ogarnęłam, przynajmniej chwilowo. Odbywanie praktyk w szkole podstawowej jest strasznie męczące, zwłaszcza jak się jest jeszcze nie obytym i do każdej lekcji trzeba się ładnie i starannie przygotować. Ale weekend nastał, mimo że dostałam stos testów z angielskiego do sprawdzenia, dzisiaj robię sobie 'day off' :) i zabieram się za słodkości.
Dzisiaj tort! Jest to wersja 'demo', premiera będzie już niedługo, na 18-stkę S.

Składniki na biszkopt:
6 jajek
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Oba rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
Białka oddzielamy od żółtek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Jak już białka się trochę ubiją dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy po łyżce mąki z proszkiem i kakao. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia (spód) oraz posmarowanej masłem (boki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka).
Studzimy na kratce. Przekrawamy jak biszkopt będzie już całkowicie zimny, najlepiej jest to zrobić następnego dnia.
Tym razem przekroiłam go na 2 blaty, ale spokojnie da się z niego zrobić 3, bo wychodzi dość wysoki.

Krem malinowy:
250 g malin (mogą być mrożone)
1 i 1/2 łyżki żelatyny
50 ml wrzącej wody
70 g cukru
300 ml kremówki (36 %)

Maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek i trochę podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ciepłe maliny i cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia i stężenia (ale nie całkowitego).
Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z ostudzonymi malinami.

Masa z nutellą:
250 g mascarpone
150 g nutelli
200 ml kremówki (36 %)

Mascarpone miksujemy z nutellą tylko do momentu połączenia się składników, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i dobrze mieszamy.

Dodatkowo:
3/4 szklanki mocnej kawy
szklanka pokrojonych orzechów włoskich

Jeden blat nasączamy kawą i nakładamy krem malinowy (odkładamy trochę do dekoracji, ok. 1/3 kremu). Przykrywamy drugim blatem. Na wierzch i boki nakładamy masę z nutelli. Boki posypujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Wierzch można udekorować szprycą (jak u mnie) lub nie dekorować wcale tylko posypać całość orzechami.


11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, ale przyznam szczerze, że jeśli chodzi o torty to ten to może mój drugi w życiu, który zrobiłam :)

      Usuń
  2. Ojej, jaki piekny! Po prosto tortowe cudo! Gratuluje tak wspanioałego wypieku! ;)))Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja demo obłędna, ciekawe, jak się będzie prezentować pełna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) Przymierzam się do zrobienia tego torta. Mam pytanie odnośnie mas: czy nadają się one od razu po przyrządzeniu do przekładania, czy jednak powinny one spędzić przedtem kilka godzin w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny postać trochę w lodówce ale nie za długo, zwłaszcza malinowa. Tak ok. godziny powinno wystarczyć.
      Smacznego.

      Usuń
  5. Zrobilam i wyszlo cudne i przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. jak duzo wychodzi tego kremu malinowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie wystarczy na przełożenie jednej warstwy tortu oraz na boki i górę.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...