27 września 2012

Bułki na zakwasie z pestkami dyni


Pyszne! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak masełko się po nich rozpływa! Mniam...

Składniki na 8 sztuk *
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej
170 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka melasy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
garść pestek dyni

Zakwas mieszamy z wodą i drożdżami, dodajemy oliwę, sól i melasę, a następnie mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, najlepiej mikserem z hakiem. Na koniec dosypujemy pestki dyni i mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godziny), tak aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto formujemy w bułeczki (najlepiej dłonie wysmarować oliwą) i układamy na blasze w odległości kilku centymetrów od siebie.

Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C. Bułeczki powinny być ładnie zrumienione. Ostudzić na kratce.

Smacznego!

*Źródło przepisu: Pracownia Wypieków

2 komentarze:

  1. Muszą smakować wyśmienicie ;) Podskubuję już...;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, uwielbiam takie zakwasowe bułeczki, zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...