Ciasto to jest wyjątkowo smaczne, a delikatny posmak cytryny tylko dodaje mu uroku. Także z całego serca polecam upiec i zjeść.
Składniki
15 dag miękkiego masła
20 dag cukru
1/2 cukru wanilinowego
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
3 jajka
30 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml mleka
ok. 1 kg węgierek
cukier puder do posypania
Masło, skórkę z cytryny, cukier, sól i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jaku, nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po 1 łyżce do ciasta na zmianę z mlekiem, nie przerywając ucierania. Gdy powstanie jednolite ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście rozkładamy połówki węgierek, skórką do dołu. Pieczemy 50 minut w 170 st. C.
Gotowe ciasto wyciągamy i jeszcze delikatnie ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
/* źródło przepisu: "Poradnik domowy" 10/2012
zjem je smakiem ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
apetycznie
OdpowiedzUsuńPysznie dzis u Ciebie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie placki śliwkowe.
OdpowiedzUsuńPycha, na jak wielką blachę są składniki?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w blasze 24x32 cm (odpowiada to tortownicy o średnicy 22 cm).
UsuńPozdrawiam!
Cudne ciacho. Najbardziej lubię taką wersję ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń