8 września 2012

Lemon curd

Lemon curd po mojemu nazwałabym budyniem cytrynowym. Tradycyjnie wykonywany jest z ubitych żółtek, cukru i soków owocowych. Przez Anglików wykorzystywany jest jako nadzienie do tart i dodatek do deserów, jak również do tostów, gofrów, babeczek. Ja swoją wersję zrobiłam z myślą o tarcie cytrynowej, na którą przepis pojawi się niebawem.


Składniki:
skórka i sok z 3 cytryn
2 żółtka
2 całe jajka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy

Jajka delikatnie ubijamy w garnku, dodajemy pozostałe składniki (oprócz oliwy) i stawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy cały czas mieszając. Po około 2 minutach dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty mieszając. Zdejmujemy z ognia, jeśli są grudki to miksujemy mikserem. Gotowy lemon curd przekładamy do słoiczka. Można przechowywać w lodówce do tygodnia

6 komentarzy:

  1. Będę musiała kiedyś spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brytyjska klasyka :) Ale nigdy go jeszcze nie robiłem samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lemon curd. Mogłabym zjeść nawet solo. Należę do wyjątkowych sympatyków cytryny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mogłabym zjeść cały taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie cytrynowe smaki :) Podjadać prosto ze słoiczka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam nigdy, ale często o nim teraz słysze, więc najwyższa pora poznać ten smak ;) Zapraszam do mnie na coś ze śliweczką ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...