16 kwietnia 2016

"Racuszki" jaglane

Dla łasuchów co lubią słodkie śniadania, a do tego zdrowe, polecam placuszki jaglane. Została Ci kasza z obiadu? Nic się u mnie nie zmarnuje, zaraz coś wykombinuje. 
Polecam - pyszne.




Składniki dla 3 osób:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 i 1/3 szklanki mleka
1 banan
2 jajka
2 łyżki mąki
Olej kokosowy do smażenia.

Kaszę jaglaną sparzyć na patelni a następnie ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli, do wchłonięcia całego płynu. Przestudzić, można ugotować dzień wcześniej.

Do kaszy dodać banan, jajka, mleko i mąkę. Zmiksować w blenderze na gładką masę.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.



Wersja na Thermomix:

Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia, dodać 1/2 szkl. mleka - zmiksować 15 s / obr. 6.
Dodać pozostałe składniki i resztę mleka - zmiksować 7 s / obr. 6.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.


Podawać z owocami. W mojej wersji jeszcze orzechy włoskie i miód. Do tego pyszna kawa z mlekiem i śniadanie gotowe.

Smacznego.

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie śniadaniowe placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Mogłabym jeść takie codziennie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...