31 sierpnia 2014

Tarta z gruszkami

Kruche ciasta należą do moich ulubionych. A z dodatkiem owoców smakują niebiańsko.
Przepisów na kruche ciasto jest wiele. Poniżej podaję ten, z którego sama najczęściej korzystam w wersjach słodkich i słonych. Te drugie oczywiście bez dodatku cukru, za to z z bazylią, oregano, pieprzem itp.


Kruche ciasto
250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
125 g masła

Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie ciasto. Formujemy rulon i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Ze schłodzonego ciasta odcinamy 2/3 (resztę wkładamy ponownie do lodówki), wałkujemy i wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 25 cm. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę a nawet dwie (zapobiegnie to opadaniu ciasta podczas pieczenia).

Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą, kulkami, itp. i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ściągamy papier z obciążeniem, zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut.

Dodatkowo:
2 białka
3 łyżki cukru pudru
4-5 gruszek, obranych i pokrojonych w kawałki

Białka, najlepiej w temperaturze pokojowej, ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder.
Na podpieczony spód rozrzucamy gruszki, wykładamy ubitą pianę z białek a na wierzch układamy kratkę z pozostałej części kruchego ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut w 180 st. C.

Smacznego!


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...