Kombinowałam, bo nie miałam jajek no i wykombinowałam. Mam dzisiaj dla Was muffinki, bo dawno ich nie było :)
Składniki na 12 sztuk:
250 g mąki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej "espresso"
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
50 g cukru muscovado
100 ml oleju
180 g jogurtu naturalnego
50 ml płynnego miodu
20 ml likieru amaretto
Ciasto robimy standardowo: mokre składniki mieszamy w jednej misce, suche w drugiej. Następnie łączymy razem i mieszamy, jednak niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być nieco grudkowate, inaczej babeczki będą za bardzo zbite.
Napełniamy foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 25 minut. Gotowe babeczki studzimy na kratce. Dekorujemy ganache (przepis tutaj, na 12 sztuk wystarczy 1/2 tej porcji), a na wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!
woo.. wyglądają super :]
OdpowiedzUsuń