Moja kulinarna biblioteczka została wzbogacona! Nareszcie znalazła się na niej książka Nigelli Jak być domową boginią, i właśnie z niej pochodzi przepis na przepyszne muffinki z orzechami, cynamonem i polane miodem. Słodkie, lepkie. Coś w sam raz dla mnie :)
Nadzienie:
100 g posiekanych orzechów włoskich
75 g cukru trzcinowego typu 'demera'
1 1/2 łyżeczki cynamonu
45 g stopionego masła
Muffinki:
210 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodki
75 g cukru
1 jajko
45 g stopionego masła
175 ml jogurtu naturalnego
75 ml mleka
Do polania:
12 łyżek miodu
W misce mieszamy składniki na nadzienie.
W dużej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do miski z suchymi i mieszamy łyżką. Byle nie za dokładnie, powinny pozostać grudki.
Do papilotek wlewamy po łyżeczce masy, następnie nakładamy po niepełnej łyżce nadzienia i dopełniamy ciastem do 2/3 głębokości. Wierzch muffinek posypujemy pozostałym nadzieniem.
Pieczemy 15-17 minut w 200 st. C
Gotowe muffinki studzimy na kratce. Jak trochę przestygną polewamy miodem.
Smacznego!
Ojojoj, to musi być słodkie! A to nadzienie najbardziej na mnie działa... pycha.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie jak się patrzy na taką muffinę :)
OdpowiedzUsuńSłodkie, lepkie i cynamonowe, pycha :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, są pycha!
UsuńKsiążki zazdroszczę.... moje marzenie ostatnio :)))
OdpowiedzUsuńA muffiny, zjadła bym, oj zjadła :)
Oj, chodziła ta książka za mną długo! Polecam gorąco.
Usuń