13 października 2012

Gruszkowa tarta do góry "nogami"



Słodka i wilgotna. Została zjedzona jeszcze zanim zapach ciepłego ciasta się ulotnił. :)

Składniki na ciasto:
115 g mąki pszennej
szczypta soli
125 g zimnego masła
45 g  zimnej margaryny
4 łyżki zimnej wody

Ponadto:
5 dużych gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych (każda przekrojona na 4 części)
170 g cukru
115 g masła

Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagniatamy, formujemy kulę i owijamy folią spożywczą   wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Masło rozpuszczamy na patelni (27 cm średnicy - taką, którą można włożyć do piekarnika), dodajemy cukier, mieszamy. Kiedy cukier zaczyna nabierać koloru, układamy ćwiartki gruszek ciasno obok siebie, tak aby pokryć całe dno patelni. Gotujemy na małym ogniu (bez przykrycia) ok 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na okrągły placek. Układamy na zimnych gruszkach, boki przyciskając do dna patelni, tak aby przykryć dokładnie wszystkie gruszki.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

Po upieczeniu wyciągamy i studzimy ok. 10 minut, następnie okrawamy delikatnie drewnianą szpatułką boki ciasta, kładziemy duży talerz na patelni i odwracamy do góry nogami. 
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.

Gotowe!

*Źródło przepisu: Martha Day "Baking"

3 komentarze:

  1. Mmm, cudownie się prezentuje :) Niewiele składników ale genialny, klasyczny smak :) Lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę na taką dobrą tartę teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarte tatin w wersji gruszkowej, smakowita :) Nigdy jeszcze takiej nie robiłem, ale prezentuje się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...