Za oknem pada deszcz (a była taka piękna jesień jeszcze wczoraj!) Mecz się odbyć nie może, co za pech :)
Ale na ciasto dyniowe z dodatkiem gorzkiej czekolady nigdy nie ma złej pogody.
1 jajko
75 ml oliwy
200 ml kefiru
200 ml pure z dyni
300 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g cukru trzcinowego
Dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady; 60 g rodzynek
Ciasto wykonujemy na sposób "muffinkowy", czyli składniki suche i mokre mieszamy w oddzielnych miskach. Następnie suche dosypujemy do mokrych i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki i pokrojoną na kawałki czekoladę.
Gotowe ciasto wykładamy na keksówkę (30x11) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 55 - 60 minut (z termoobiegiem) lub do suchego patyczka.
Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Smacznego!!
słodki pomysł na dynię:) mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio chodził za mną taki chlebek dyniowy! A do tego z czekoladą- super!
OdpowiedzUsuń