Mam dla Was kolejną propozycję z książki Nigellissima, o której wspominałam w jednym z wcześniejszych postów. Ponieważ jestem fanką angielskich cheescaków na spodzie z ciasteczek digestive, w każdej możliwej wersji oraz nutelli, dlatego wybrałam ten przepis do przetestowania :)
Muszę przyznać, że sernik powalił mnie swoim smakiem! Tak więc polecam gorąco. Ma on jeszcze jedną wielką zaletę: robi się go ekspresowo.
Składniki:
250 g ciastek digestive
75 g miękkiego masła
400 g nutelli
100 g orzechów laskowych, pokrojonych i uprażonych na suchej patelni
500 g kremowego serka (użyłam serka Twój Ulubiony)
40 g cukru pudru *
Pokruszone ciasteczka wrzucamy do malaksera, dodajemy masło i łyżkę nutelli, miksujemy do momentu, aż ciasteczka zaczną się zbrylać. Dodajemy 25 g orzechów i miksujemy jeszcze do momentu, aż masa ciasteczkowa będzie wilgotna i sypka.
Wylepiamy ciasteczkami dno tortownicy o średnicy 23 cm. Boki robimy troszkę wyższe. Wkładamy do lodówki.
Serek ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy resztę nutelli i dokładnie mieszamy.
Masę rozkładamy na schłodzony spód z ciasteczek. Posypujemy pozostałymi orzechami i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!
*W oryginale jest 60 g, ja dałam mniej, a mimo wszystko nadal masa jest bardzo słodka. Następnym razem dam 20 g i myślę, że też będzie dobrze.
ja tez bardzo lubie angielskie cheesecake, a twoj wyglada tak, ze zjadlabym polowe sama :D
OdpowiedzUsuńja prawie też zjadłam połowę sama :)
UsuńCzuję, że i mnie powaliłby swoim smakiem! :)
OdpowiedzUsuńjaki piękny, a te orzechy :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga do Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę wziąć udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie: http://zufikowo.blogspot.com/2012/11/wyroznienia-liebster-blog.html
wow pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńprawdziwy przysmak dla orzechojadów :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze - chcę tą książkę! Po drugie - kupiłam prawie kilo Nutelli, więc z pewnością przygotuję taki serniczek - wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się doskonale :)
OdpowiedzUsuń